JPT-Industria

Ajankohtaista

UUSI TEHDAS, Kirittää vilja- ja rehumarkkinoita – Maatilan Pellervo 2.6.2016MARJA HEIKKILÄ teksti

Mynämäkeen valmistuva Agrox Oy:n rehutehdas on hyvä uutinen sekä etelä-suomalaisille viljanviljelijöille, että sika- ja siipikarjatilallisille. Uusi toimija tuo alalle toivottua kilpailua.

 

Tuottaa lähiruokaa tuotantoeläimille ja luoda lähimarkkinat etelä-suomalaiselle viljalle. Näin voi tiivis­tää Agrox Oy:n syksyllä käynnistyvän rehutehtaan   toimintaperiaatteen. "Varsinais-Suomi on rehutehtaalle mitä oivallisin paikka, sillä lounainen Suomi tuottaa kananmunista vajaa 70 ja sianlihasta noin 35 prosenttia", Agroxin toimitusjohtaja Juha Forsbom sanoo. Myös logistisesti sijainti on hyvä, sillä Varsinais-Suomi, Satakunta ja Uusimaa tuottavat merkittävän osan Suomen viljasadosta. Agroxin tehtaan myllyt käynnistyvät syksyllä valmistaen kahdella tuotantolinjalla rehua kanoille ja sioille. Sikarehujen valmistuksen kumppanina on A-Rehu, joka on tähän asti valmistanut niitä vain Koskenkorvan rehutehtaallaan Etelä-Pohjanmaalla. Pitkien kuljetusmatkojen vuoksi se ei ole pystynyt toimimaan kilpailukykyisesti eteläisimmässä Suomessa.

 

Yli 10 miljoonaa euroa maksavan, maailman ensimmäisen moduulirehutehtaan rakennustyöt aloitettiin vuodenvaihteessa. Kolme 2 000 tonnin viljasiiloa on komeillut paikallaan valtatie kahdeksan läheisyydessä jo muutaman kuukauden. Huhtikuussa pystytettiin tehtaan runkorakenteet ja toukokuun lopussa aloitettiin moduulirakenteiden pinoaminen. Tehdasta ei rakenneta perinteisesti paikan päällä, vaan elementit kaik­ kine koneineen ja laitteineen kokoonpannaan JPT-Industria Oy:n tehtaalla Ilmajoella. Yksi elementti on 12 metriä pitkä, kolme ja puoli metriä leveä ja kolme metriä korkea. "Moduuleita pinotaan viisi päällekkäin ja kaksi rinnakkain. Kun torni on valmis, työmaalla tarvitsee enää kytkeä vain sähköt ja vedet", Forsbom selvittää.

 

Mynämäen tehtaalla riittänee tulevaisuudessa vierailijoita ulkomaita myöden, sillä laitos on samalla JPT­ Industrian referenssitehdas. Tehtaan koekäyttö aloitetaan elo­ kuussa ja syyskuussa myllyjen pitäisi jauhaa viljaa kahdella linjalla kahdessa vuorossa. Pitkälle automatisoitu rehutehdas työllistänee alkuvaiheessa alle kymmenen henkilöä. Ensimmäisen vuoden tuotantotavoite on 60 miljoonaa kiloa. Parin vuoden kuluttua yllettäneen 80 miljoonaan ja vuonna 2020 jo sataan miljoonaan rehukiloon. Tehtaan tontti on valittu sillä silmällä, että se mahdollistaa lisärakentamisen. Moduulitehdasta voidaan laajentaa tuotantoa keskeyttämättä. Ympäristölupa sallii rehuntuotannon kasvattamisen 175 miljoonaan kiloon asti.

 

Humuretta ja raetta

Mynämäen rehutehtaassa on kaksi myllyä: perinteinen vasaramylly sekä multicracker joka litistää jyvät. erityisesti siipikarjalle litistetty jyvä maistuu jauhemaista rehua paremmin", Agroxin tuotantopäällikkö Lasse Axberg perustelee. Tehtaalla voidaan valmistaa sekä raetta, muretta että jauheista rehua. Kun jyvät on jauhettu tai litistetty ja sekoitettu muihin ainesosiin, massa siirtyy rakeistusprosessiin. Siellä valmennin kuumentaa massan vähintään 81 asteeseen kuuman höyryn avulla. "Kuumennus tappaa haitalliset bakteerit kuten salmonellan. Se myös hieman kypsyttää massaa ja tekee rehusta helpommin sulavaa", Axberg korostaa. Ravitsemuksellisen laadun lisäksi rehuhygieniaa vahditaan huolellisesti, ja kaikista eristä otetaan omavalvontanäytteet. Jäähdytyksen jälkeen pelletti ajetaan tarvittaessa mureistimen läpi murskeeksi. Pääraaka-aineina ovat ohra, kaura ja vehnä, lisäksi käytetään rypsiä, rap­ sia ja soijaa.

 

 VILJELYSOPIMUKSEN VOI TEHDÄ AGROXIN TAI A-REHUN KANSSA.

 

Rehureseptejä on kaikkiaan parisenkymmentä, jotta saadaan täsmärehua eläimen jokaiseen ikävaiheeseen. A-Rehu huolehtii sikarehujen reseptiikasta ja tuotekehityksestä. Munivien kanojen rehuihin keskittyvä Agrox hankkii tuotekehityksen ostopalveluna. Viljaa tehtaalle ostetaan sekä suoraan että A-Rehun kautta, ja vuosittaiseksi kokonaistarpeeksi on arvioitu 45-50 miljoonaa kiloa. Viljelijät voivat tehdä viljelysopi­ muksen sekä Agroxin että A-Rehun kanssa. Viljan vastaanotto Mynämäen tehtaalle aloitetaan heinä-elokuussa. Uusi tehdas on herättänyt valtaisaa kiinnostusta. Varsinais-Suomi, kuten muukin Etelä-Suomi, jäi viljakaupassa paitsioon Raisioagron lopettaessa rehunvalmistuksen Raisiossa parisen vuotta sitten. "Etelä-Suomessa   on   selvästi   tilaa ja tarvetta uudelle rehutoimijalle. Yhteistyö A-Rehun kanssa varmistaa tehtaalle hyvän käyttöasteen ja hyödymme molemmat yhteistyöstä raaka-aineiden    hankinnassa", Forsbom painottaa. Agrox on viljelijöiden ja maataloutta lähellä olevien henkilöiden omistama.

  

A-Rehun tuotanto nosteessa 

Atria-ketjuun kuuluva A-Rehu on koko toimintansa ajan kehittänyt voimakkaasti suomalaista sikojen ruokintaa, eritoten komponenttiruokintaa. Siinä edullinen ja toimiva eläinten ruokinta perustuu tilan omaan viljaan, elintarviketeollisuuden sivujakeisiin kuten ohravalkuaisrehuun sekä yrityksen valmistamiin täydennysrehuihin. "Korostamme toiminnassamme laatua ja kustannustehokasta ruoan tuotantoa emmekä rehubisneksen maksimaalista tuottoa", A-Rehun toimitusjohtaja Jari Leija korostaa. A-Rehu on ollut viime ajat vahvalla kasvu-uralla. Rehukaupan kokonaismäärä oli viime vuonna 560 miljoonaa kiloa ja luvun arvioidaan kohoavan lähivuosina yli 600 miljoonan. Rehujen omavalmistuksen osuus vuonna 2015 oli 260 miljoonaa kiloa, ja määrä noussee tänä vuonna 280 miljoonaan kiloon.

 

Agrox Oy, A-Rehu Oy, AtriaNauta ja AtriaSika esittäytyvät yhteisosastolla Oripään Okrassa 6.-9.  heinäkuuta. 

 

Omaa rehutuotantoa yhtiöllä on Koskenkorvalla ja Varkaudessa, lisäksi tehdään monipuolista yhteistyötä eri elintarvikealan toimijoiden kanssa. A-Rehu varautuu kasvuun, sillä suunnitelmissa on laajentaa Varkauden tehdasta. "Ykköstavoitteemme ovat ketjun läpinäkyvyys ja korkea kotimaisuusaste. Emme tee pelkästään vilja- ja rehukauppaa vaan koko lihaketjua kehittämällä haluamme varmistaa parhaan mahdollisen lopputuotteen kuluttajan lautaselle", Leija tähdentää. Hän on tyytyväinen A-Rehun rehuosaamiseen ja reseptiikkaan, jota on koko ajan kehitetty kotieläintilojen ehdoilla ja testattu tiloilla käytännössä. Pitkäjänteinen kehitystyö näkyy rehujen kasvavana kysyntänä ja koti­ eläintilojen hyvinä tuotantolukuina.

 

Laatulisää myös rehuviljalle 

Agrox ja A-Rehu ovat pitäneet kevään mittaan useita viljelijätilaisuuksia, joissa on esitelty uutta rehutehdasta sekä viljakaupan täkyjä. Eteläsuomalaiset viljelijät ovat suhtautuneet toiveikkaasti rehuviljojen uudistuneisiin laatulisiin sekä varastointipalkkioon. "Haluamme palkita viljelijöitä hyvästä työstä ja samalla kannustaa laadukkaan rehuviljan tuotantoon, sillä vain laatuviljasta syntyy laadukasta ja energiapitoista rehua", A-Rehun asiakkuuspäällikkö Taneli Marttila sanoo. Koko Atria-ketju on merkittävä, viljakaupan toimija, sillä se tarvitsee, karjatilojen ja rehuteollisuuden tarpeisiin peräti 800 miljoonaa viljakiloa "Omaan rehunvalmistukseen tarvitsemme lähes 200 miljoonaa kiloa viljaa. Olemme Suomen suurin kauran ostaja teollisuudessa, sillä pelkästään Koskenkorvan tehtaalle ostetaan vuosittain yli 60 miljoonaa kaurakiloa Marttila muistuttaa.

 

A-Rehu pyrkii tarjoamaan vjljelysopimuksilla hyvät kauppaehdot ja varman toimituksen.  Viljelysopimuksia on tänä keväänä tehty 31, 40 prosenttia viime vuotta enemmän. Tälle satokaudelle sopimus on tehtävä heinäkuun loppuun mennessä.  Sopimusviljelijät saavat muun muassa hehtolitrapaino- ja kosteushyvityksen sekä valkuaispitoisuushyvityksen kauralla, ohralla ja vehnällä. Suurijyväisille kauralajikkeille maksetaan viljelylajikelisää. 

 

http://maatilanpellervo.fi/2016/06/02/uusi-tehdas-kirittaa-vilja-ja-rehumarkkinoita/  


Takaisin uutisiin